Hvorfor-vasker-vi-hænder-med-vand-og-sæbe. Scienceforsøg om vand til børn - børn og science

Scienceforsøg om vand.

Børnene har sikkert ofte hørt at de skal vaske hænder med
sæbe. Men hvad er det egentlig sæbe kan?

Rent vand kan vaske alt det snavs af som kan opløses i vand. Olie og andre fedtstoffer kan ikke opløses i vand, og derfor kan rent vand ikke vaske fedtede fingre effektivt.
Sæbemolekyler er specielle ved at de både kan blandes med vand og med fedt/olie. Hvis man blander vand og sæbe (som vi gør når vi vasker hænder), så har man en væske, som både kan opløse vandopløseligt snavs og på samme tid olie og andre fedtstoffer. For de fleste stoffer stiger opløseligheden med temperaturen. Dette forsøg viser også at lunkent vand er bedre til at opløse snavs end koldt vand.

 

Materialer

Madlavningsolie (olivenolie, rapsolie eller lignende), en håndvask og håndsæbe, et lille glas, teske til at røre rundt med.

 

Øvelse

  1. Tag flasken med olie med ud til håndvasken.
  2. Børnene gnider hænderne godt ind i olie.
  3. Børnene skal først prøve at vaske olien af i koldt vand. (Fingrene bliver ved med at være fedtede, fordi olien vanskeligt opløses).
  4. Så prøves i lunkent vand. (Nu går noget af olien væk, fordi opløselighed generelt stiger med temperaturen).
  5. Til sidst prøves med lunkent vand med sæbe.
    Nu kan alt olien fjernes. Hjælp børnene med at vaske effektivt. De skal gøre hænderne våde, og gnubbe sæben godt rundt over det hele, før de skyller hænderene. Tal med børnene om, hvad de lagde mærke til.
  6. Forsøget kan suppleres således:
    Hæld koldt vand i et lille glas og derpå lidt olie. Her kan man se at vand og olie ikke blandes let. Prøv at røre rundt i glasset, og se at olien og vandet deler sig igen efter omrøring.

Begreber

Vand, sæbe, koldt, lunkent, varmt, olie, fedt, snavs, opløsning, rent, beskidt

 

Flere scienceforsøg om vand:

Vand i luften – dug og regn

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *